Marnixring Leeuwercke Waregem

    Historiek Marnixring I MR Waregem I wie is wie I contact I informatie leden I terug


Georges Leroy prijs
______________

Georges Leroy

Georges Leroyprijs

Editie 2023

prijsuitreiking

Volwassenen

Jongeren

sfeerfoto's

--------------------------

overzicht voorbije Leroyprijzen

facebook

   

Uitreiking 21ste  Prijs Georges Leroy voor het Kortverhaal

Het is een lange, volgehouden traditie: Marnixring Leeuwercke Waregem zet zich al jaren in voor de bevordering van onze Nederlandse taal en Nederlandstalige cultuur.
Jarenlang bekroonde onze Ring in een tweejaarlijkse Poëziewedstrijd jonge beginnende dichters in Vlaanderen en in Nederland. In de laatste twee edities van de Prijs Georges Leroy wordt gefocust op het schrijven van een kortverhaal. Een enthousiaste werkgroep onder de leiding van Miek en Mia Verbeke zorgde voor een mooi totaal  van 218 inzendingen uit Vlaanderen en Nederland.
Op zondag 29 januari 2017 vond de plechtige uitreiking plaats in het Cultureel Centrum De Schakel in Waregem. Dank zij een jarenlange goede samenwerking met de Waregemse Stedelijke Kunstacademie kunnen wij de uitreiking kaderen in een verzorgd artistiek programma waardoor jong Vlaams talent de kans krijgt op te treden voor een ruim publiek. Dit jaar konden wij genieten van hoogstaande optredens van het Jeugdorkest van Waregem o.l.v. Luc Neyrinck, van de leerlingen voordracht o.l.v. Pat Mechele en van een bijzonder gesmaakte uitvoering door het Klarinettenensemble o.l.v. Peter Valck. Zoals elk jaar werd de presentatie op een pittige manier verzorgd door Pat Mechele.
Tijdens de uitreiking wees de commissievoorzitter Miek Verbeke erop dat Vlaanderen blijft lezen en schrijven en dat het gehalte van de inzendingen kwalitatief hoog blijft. Dank zij de sponsoring waar vooral Carlos Benoit zich voor inzet, kunnen wij de aanwezigen een verzorgd programmaboekje aanbieden waarin de drie bekroonde kortverhalen zijn gepubliceerd. Ze zullen ook te lezen zijn op onze website www.mrwaregem.eu
Daarna kwam de apotheose met het solo-optreden van Wannes Cappelle van de gekende formatie “Het Zesde Metaal”, die met “’t Is nog al niet naar de wuppe” overbekend is in Vlaanderen en Nederland. Nummers als “Calais” en “Onderbemand” zijn ontroerend mooi, ook en vooral door hun sociale betrokkenheid.
Met de opbrengst van soortgelijke cultuurgerichte activiteiten steunt Marnixring Leeuwercke het sociaal netwerk ’ t Kelderke dat kansarme gezinnen uit Waregem en haar deelgemeenten wekelijks een voedselpakket bezorgt. Dit jaar wordt het voorzitterschap trouwens waargenomen door ons ringlid Jos Cosaert.

Bert Forceville
Marnixring Leeuwercke Waregem

 
fotos prijsuitreiking