Marnixring Leeuwercke Waregem

    Historiek Marnixring I MR Waregem I wie is wie I contact I informatie leden I terug


Georges Leroy prijs
______________

Georges Leroy

Georges Leroyprijs

Editie 2025

Volwassenen

Jongeren

--------------------------

overzicht voorbije Leroyprijzen

facebook


Op zaterdag 28 januari 2023 werden de winnaars bekend gemaakt van de 24ste Georges Leroyprijs – zeer kort kortverhaal – thema “Stroom”


De Georges Leroyprijs bekroont beginnende dichters en schrijvers die in het Nederlands schrijven De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Georges Leroy (1930-1977) was een Waregems letterkundige en beeldhouwer en was beroepshalve muziekleraar.

Aanvankelijk werd de prijs uitgereikt aan beginnende dichters. Vanaf 2014 wordt de prijs uitgeschreven voor kortverhalen. Een mooi en boeiend kortverhaal schrijven is een uitdaging. Het is een nog grotere uitdaging om een mooi verhaal te schrijven in een heel beperkt aantal woorden. We noemen dit een "kort kortverhaal". Ingediende verhalen mogen maximaal 100 woorden bevatten. Elke deelnemer mocht maximaal twee verhalen indienen.
De wedstrijd stond open voor auteurs uit België en Nederland die op 1 januari 2023 minstens 18 jaar zijn. Voor de tweede maal werd de wedstrijd ook uitgeschreven voor jongeren onder de 18 jaar in een aparte categorie. We ontvingen in totaal voor de volwassenen 389 geldige inzendingen en voor de jeugd 43 inschrijvingen.
De prijsuitreiking vond plaats in het kader van Winterwoordennacht in de bibbox van Waregem. We mochten een 100-tal aanwezigen begroeten. Op één na waren alle genomineerden aanwezig, samen met hun familie. We mochten ook de deken van Waregem, de schepenen van cultuur en onderwijs, een afvaardiging van Marnixring Internationaal en onze sponsors verwelkomen.

De jury van de 24ste Georges Leroyprijs bestond uit: Ingeborg Beerlandt, Timme Craeye, Mia De Vos, Thomas Herrero, Arlette Roelens, Dirk Vanhoutte en Marianne Verbeke, onder het voorzitterschap van Xavier Roelens.
In de categorie volwassenen ging de eerste prijs naar Davy D'Halluin met “lek”, tweede prijs: Mieke Thienpont met “Raak”’ en de derde prijs naar Laura Lambeau met “Portaal”. Bij de jongeren was de eerste prijs voor Lisa Peeters met “Woordenstroom”. De tweede prijs was voor Merel Lechene met het verhaal “Escapistische verhalen” en de derde prijs werd gewonnen door Lana Gabriels met het verhaal: “Figuurtjes in de lucht”. Het OLV-Hemelvaartinstituut van Waregem en het Guldensporencollege Engineering/DAS Kortrijk wonnen een auteurslezing door Xavier Roelens met respectievelijk 17 en 18 deelnemende leerlingen.

De algemene beoordeling van de jury luidt: De jury was ten eerste blij met het hogere niveau bij de jongeren. Meer jongeren namen deel en ook konden we sterke winnaars in deze categorie kiezen. Waar we het bij de jongeren snel eensgezind raakten, bleek dat bij de volwassenen een pak moeilijker. Bij de vele kwaliteitsvolle inzendingen was het vaak stoofappelen met watermeloenen vergelijken. Kozen we voor de gedurfde experimenten, voor de geslaagde pointes, voor de krachtige zinnen, of voor de suggestieve emotionaliteit? Bij de inzendingen zaten dit jaar zelfs gedichten die zo goed waren dat we ze als jury niet konden terzijde schuiven. Het gevolg is een grote diversiteit in de top vijf die we uiteindelijk gekozen hebben.